Santaluz Residence

Santaluz Residence

CASE STUDY

SANTALUZ RESIDENCE

Full Home Remodel

This was an hacienda style home with a slightly modern twist. The bones on this home were good and we did not have to change the layout very much at all, just the aesthetics and the vibe. The clients moved here from the east coast and wanted to update the current home.

.

V I S I O N

Our vision was to update the aesthetic of the home to create a more modern vibe. We focused a lot of our efforts in creating a welcoming kitchen to maximize the usability of the space and enhance the Hacienda style of the home. The homeowner loves to bake and needed a well organized island with a prep sink, flush induction cooktop and a 15” gas cooktop, along with all the spice pullouts, and 2nd trash for food prep. The design and placement of tall cabinetry maximizes storage space and expands the kitchen upward without being overbearing

Before and After

KITCHEN

BEFORE
Dark cabinets, floor tile with large grout lines and finishes felt heavy and inefficient.

AFTER  

  • Tall cabinets topped with glass doors with lighting reach the high ceilings and emphasize the size of the kitchen, all while maintaining a down to earth, inviting feeling.
  • Lighter finishes brighten and open up the space.
  • Hallmark Custom Cabinets: White Rift Oak Cabinet with a custom blue grey paint on the island.
    Matte black hardware
  • Backsplash :White elongated subway tile round the window with a pewter grout.
  • Raven Blue counters 

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

MORE AFTER PHOTOS

MASTER BATHROOM

Before
Heavy and dark -Closed in shower and built in tub

After

  • We did not move the plumbing around much in this one but freestanding soaking tub give you more visual space and ties the vanities  together with them touching the bathroom is  spacious neutral and elegant. 
  •  Shower was opened up by removing a wall and more glass adding a  large niche and playful floortiles. 
  • Custom inset vanity with a hamper pull out and tons of  draw storage  Cabinets: White Rift Oak Cabinet

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

POWDER BATH

Before
Basic bathroom with outdated tile.

After
The striking and unique design feature is the floating vanity with a backlit 4” onyx countertop which also acts as ambient lighting for guest.

BEFORE

AFTER

PROGRESS

The final result

I’m going to to ahead and say it…. I’d move in tomorrow if I could! The style of the new space is playful but sophisticated, welcoming and very functional . We can’t wait for her to host in this modernized Spanish hacienda home.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT

La Jolla Residence

La Jolla Residence

CASE STUDY

LA JOLLA RESIDENCE

Master Bathroom & Walk-in Closet Renovation

This hacienda style villa, with courtyard, is a big home but the spaces were disjointed an inefficient. There was an unused patio off of the side of the house and the walk-in closet featured a dressing room with two sinks. 

.

V I S I O N

Sleek, organic and earthy with commanding elements while space is still welcoming and inviting.

Before and After

MASTER BATHROOM

The original master bathroom, closet and kids bath were the last parts of the house to be remodeled. They were worn out and outdated, yet the rooms contained potential for better flow and use of space.

BEFORE

AFTER

An unused patio allowed the expansion of the master bathroom. Exquisite materials such as Polished Prunella Marble and Chiseled Face Honed Basalt are showcased in this design.

BEFORE

AFTER

WALK-IN CLOSET

BEFORE

BATHROOM

BEFORE

AFTER

The final result

The style of the space integrates well with the Spanish hacienda style but is now updated, modern and fresh, balancing the classic feel with up-to-date fixtures and surfaces. It is a marriage of style and high functioning usability.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

General Contractor: Lee Austin Construction

Cabinetry Install: Design Studio West

Tile/Marble: Cabochon Surfaces & Fixtures

Fixtures: Cabochon Surfaces & Fixtures

Hardware: San Diego Hardware

Closet:  California Closets

Doors: Pellco Windows and Doors 

Photography: Jim Brady

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT

Bay Park Residence

Bay Park Residence

CASE STUDY

BAY PARK RESIDENCE

Complete Remodel

The Interior   |   Before & After   |   Final Design   |   Partners

Traci created a playful and interactive feel for this Bay Park Remodel in San Diego.
The interior design of the home is driven by a philosophy of creating efficient spaces that function well. The aesthetic of the home is modern but remains accessible.

T H E   D E T A I L S

The design process was a coast-to-coast collaboration that took place over more than ten years.  The first conversations were passionately centered around making something distinctive, courageous, and functional which were common values shared among the designer and architect as they each began their own entrepreneurial endeavors.

T H E   
D E T A I L S

The design process was a coast-to-coast collaboration that took place over more than ten years.  The first conversations were passionately centered around making something distinctive, courageous, and functional which were common values shared among the designer and architect as they each began their own entrepreneurial endeavors.

History

This Bay Park home was typical of the post-war GI housing build of the early 50s in San Diego. At just under 900 square feet there were 3 bedrooms and one bath which created cramped and in-efficient spaces. The home is situated along a ubiquitous street of bungalows and is now an instrument for visual engagement of its surroundings.

Distinct Phases

The home was remodeled in two distinct phases. Phase One was designed as a master suite addition in response to a growing family and the homeowners’ need for a sanctuary with a small office space and direct connection to the backyard.  Given that the home’s style was insignificant the design purposefully contrasts the existing architecture, while leaving some elements of the original home visible.

The Phase Two addition further enhances the family’s experience of their complex surroundings by mimicking the first phase with an autonomously weathering steel-clad enclosure.

It is also eroded by larger choreographed windows, insets, and overhangs. A large glazed wall with sliders connects the patio and backyard with the double height great room inside.  The home interior is organized around this central activity space and the skylight-illuminated staircase with perforated steel railings. 

The kid’s occupy the majority of the second level with their bedrooms, shared bathroom, and play/art/study area.

The new space is punctured by windows and skylights that frame external views of the sky, ground, patio, and the large pepper tree that anchors the backyard.

For an additional reference to the original home, the powder bath features a reclaimed utility sink that was common in the area and era. The sink was refinished by hand to align with the new style and gives the homeowners a place to wash paintbrushes or the kids sandy feet.

The addition is not simply attached to the rear of the existing house but nested into it like a key fitting into a lock.

Before and After

B E F O R E

B E F O R E

B E F O R E

A F T E R

A F T E R

A F T E R

PLANNING

T H E   F I N A L   RESULT

The front of the house culminates with an elevated front porch wrapped by a floating band of perforated weathering steel that carries down to the entry. From this second-story void, distant views of Mission Bay can be enjoyed while overlooking kids at play in the street.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

Thought Craft Architects
KCo Construction
Vincent Designs (custom steel)
Florentine Stone (countertops)
CTS custom cabinets

AWARDS & PRESS

SD ASID

Design Excellence Award

SD Union Tribune

Feature: Family-Focused Backyard

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT

La Jolla Residence

La Jolla Residence

CASE STUDY

LA JOLLA RESIDENCE

Kitchen & Master Bathroom Renovation

Like many modern homes with open floor plans, the kitchen will be the hub of the home. Additionally, the newly remodeled master bathroom is meant to feel like a spa getaway. Scroll down this page more for more details behind this La Jolla master bath and kitchen renovation.

.

V I S I O N

To use the contemporary and earthy materials to inspire the new spaces. The spaces were all redesigned to connect people, encourage communication and be used in a variety of ways.

Discovering Opportunities 
for Accommodation

The client had an abundant amount of area to work with to create several different spaces within their one space, on top of a large amount of natural light.

  • The original kitchen was outdated with a massive and overbearing brick island and hood that restricted the movement in the kitchen as well as the visual flow. With the open floor plan, the space functioned poorly and the outdated cabinetry and appliances didn’t fit with the feel of the home.
  • The general layout of the kitchen remained the same but was updated with contemporary and earthy materials. 
  • We used the dining space in a more traditional social hall set-up with a large dining table and restored the original brick fireplace. 
  • The large bathroom had a vast sunken area for the tub and shower made the space look extra outdated.

Before and After

KITCHEN

BEFORE

One of the most dramatic changes in the new design was the kitchen island. We removed the original island and created a smaller, more efficient one with a unique and contrasting bar extension to define the seating area. The hood was replaced with an appropriately sized, modern, stainless and glass one that opened the view into and out of the kitchen.

AFTER

The custom overlay cabinetry is a walnut slab door on the base run and west elevation with custom finished grey upper cabinets adjacent to the open wall system to create a lighter feel and bring attention to the exterior space. Textures of the existing brick from the fireplace are complimented by the mosaic back splash in the kitchen. Custom cabinetry was added adjacent to the dining space for storage and desk area and to create unity in the two spaces.

BATHROOM

BEFORE

The existing space had a large sunken area for the tub and shower.  It created an awkward space with the feeling of a void, and to top it off, the finishes were very dated.  Bringing the floor surface up to the same level was the first step, and by utilizing the large window, the outdoor area became focal point rather than detail.

AFTER

Additionally, we were able to create a separate room for the toilet to further enhance the spa-like feel of the design. Lots of glass and clean lines create an open feel and let the space have more breathing room. The soft tones and luxury materials make this master bath a place where you want to spend time rather than simply going through the routines.

The final result

Contemporary open spaces inspired by the existing earthy materials of the home made this La Jolla master bath and kitchen renovation complete.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

General Contractor: Silver Line Construction

Cabinetry Install: Progressive Cabinets

Tile: Cabochon Tile & Stone

Countertop: Imagine Bar & Granite

Appliances: Pirch, Contact Freddy at Pirch

Windows: Sierra Pacific 

Lighting: Pottery Barn

Hardware: San Diego Hardware

Barstools: Houzz

Art: Contemporary Fine Arts Gallery

Photography: Brady Architectural Photography

IN ADDITION

Check out the feature of this project in

Coastal Homes by San Diego Union Tribune

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT

Downtown Residence

Downtown Residence

CASE STUDY

DOWNTOWN RESIDENCE

Complete Renovation

Traci created a distinctive urban-industrial feel for this downtown San Diego loft overlooking Petco Park.

V I S I O N

The large open space had two bathrooms and kitchen. Traci added visual walls to create a foyer, dining space, bedroom and living space.

Discovering Opportunities 
for Accommodation

The client had an abundant amount of area to work with to create several different spaces within their one space, on top of a large amount of natural light.

  • Function: By adding cabinetry, countertop and beverage coolers, we created a small bar that extends from one of the columns near the entrance to the living area. 
  • Designated Spaces: Large glass doors from the Glass Door Company were installed around the bedroom that could be opened on either end to provide flexibility in the flow of the space.
  • Natural Aesthetic: The concrete ceilings and exposed pipes reinforce the urban vibe, but they also made electrical lighting an issue. Adding soffits to visually designate living and office space, allowed for recessed lighting. The soffit continues down the wall to integrate the custom media cabinetry. 
  • Color: A new stain color on the floors, window casings and kitchen cabinetry, as well as new countertops, completely transformed the look and feel of this downtown loft.

Before and After

The large urban loft needed purpose and flow.

BEFORE

AFTER

The red tones of the existing existing wood were sanded and restrained to a rich dark brown. In addition, extending the soffit down the wall integrates the custom media center.

BEFORE

AFTER

We love the concrete ceilings and exposed pipes that enhance the urban loft vibe. The added soffit create a soft visual boundary between the office and living space from the rest of the loft.

BEFORE

AFTER

Adding a bar near the entrance also created a foyer.

BEFORE

AFTER

In addition, this space was intended to be a live and work loft. With that in mind, we created a bedroom within the loft using a sliding door and stained glass walls.

BEFORE

AFTER

Old Floor Plan

New Floor Plan

The final result

The wide open space in this downtown loft with ballpark views was given purpose. We gave it an inviting and strategic modern feel, while accentuating its original industrial vibe with its exposed ductwork and pipes.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

The Sliding Door Company: Room Dividers

Ferguson: Fixtures and Accessories

Weitzner Limited: Wallpaper

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT

Bay Ho Residence

Bay Ho Residence

CASE STUDY

BAY HO RESIDENCE

 

Before & After   |   Final Design   |   Testimonial   |   Partners

The clients came to us to redesign the master suite in their 1975  Bay Ho home. The original bathroom was dated and dark, and the closet was small in scale to the larger bedroom. Traci expanded the closet, borrowing unused space from the bedroom, and created an efficient flow by connecting the bathroom and closet with a sliding door. Light, modern finishes create a soothing atmosphere and a new skylight over the shower and solar tube in the closet flood the space with natural light. 

V I S I O N

 A small master bath with a big dream

Discovering Opportunities 
for Accommodation

The client was aiming to squeeze more luxury, joy and use out of this cozy bathroom by adding good… 

  • Circulation – opening the space and moving the toilet to it’s own room with wood/glass sliding door.
  • Light-filled – walk in shower with natural light flooding down.
  • Function –  the conversion of this space from a separated closet and bathroom to a suite.
  • Cost – not over-building for the home or going over budget.
  • Scale – new custom floating cabinetry that allows the space to remain open and airy.

Innovative solutions

Before

After

A place for everything

Before

After

Before

New Floor Plan

The final result

This complete renovation and transformation of a dark and dated master bath into a universally-designed, European inspired room. The resulting space is modern, bright, open and airy and replete with the new efficiencies and comfort.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT