CASE STUDY

DOWNTOWN RESIDENCE

Complete Renovation

Traci created a distinctive urban-industrial feel for this downtown San Diego loft overlooking Petco Park.

V I S I O N

The large open space had two bathrooms and kitchen. Traci added visual walls to create a foyer, dining space, bedroom and living space.

Discovering Opportunities 
for Accommodation

The client had an abundant amount of area to work with to create several different spaces within their one space, on top of a large amount of natural light.

  • Function: By adding cabinetry, countertop and beverage coolers, we created a small bar that extends from one of the columns near the entrance to the living area. 
  • Designated Spaces: Large glass doors from the Glass Door Company were installed around the bedroom that could be opened on either end to provide flexibility in the flow of the space.
  • Natural Aesthetic: The concrete ceilings and exposed pipes reinforce the urban vibe, but they also made electrical lighting an issue. Adding soffits to visually designate living and office space, allowed for recessed lighting. The soffit continues down the wall to integrate the custom media cabinetry. 
  • Color: A new stain color on the floors, window casings and kitchen cabinetry, as well as new countertops, completely transformed the look and feel of this downtown loft.

Before and After

The large urban loft needed purpose and flow.

BEFORE

AFTER

The red tones of the existing existing wood were sanded and restrained to a rich dark brown. In addition, extending the soffit down the wall integrates the custom media center.

BEFORE

AFTER

We love the concrete ceilings and exposed pipes that enhance the urban loft vibe. The added soffit create a soft visual boundary between the office and living space from the rest of the loft.

BEFORE

AFTER

Adding a bar near the entrance also created a foyer.

BEFORE

AFTER

In addition, this space was intended to be a live and work loft. With that in mind, we created a bedroom within the loft using a sliding door and stained glass walls.

BEFORE

AFTER

Old Floor Plan

New Floor Plan

The final result

The wide open space in this downtown loft with ballpark views was given purpose. We gave it an inviting and strategic modern feel, while accentuating its original industrial vibe with its exposed ductwork and pipes.

THANK YOU. THANK YOU. THANK YOU.

It takes a dream team of amazing clients, vendors, and contractors
to complete a successful project.

The Sliding Door Company: Room Dividers

Ferguson: Fixtures and Accessories

Weitzner Limited: Wallpaper

Ready to start your home transformation?

LET’S CONNECT